петък, 14 юни 2013 г.

Антиоксидантите и младостта

Всички сме наясно, че свободните радикали водят до преждевременно стареене на клетките, затова колкото по-богати на антиоксиданти храни приемаме, толкова по-младолики ще изглеждаме.

За целта спокойно можем да заменим черния чай със зелен чай, да готвим редовно с мащерка, джинджифил, розмарин, чесън, червен пипер и куркума, пише "Gotvach.bg".
Зеленият чай е богат на антиоксиданти и действа детоксикиращо


Основните антиоксиданти са: витамин А, С и Е, мед, желязо, селен, цинк, манган, флавоноиди, глутатион, каротеноиди, коензим Q10 и др. Всички те спомагат човешкият организъм да се пречисти от свободните радикали, които са причина за редица заболявания.

Ако искате да живеете по-дълго и качествено, то наблягайте предимно на суровоядство, вегетарианство и консумацията на следните храни:
* Диви или култивирани боровинки.
* Червен боб.
* Боб Пинто.
* Черен боб.
* Червени боровинки.
* Къпини.
* Артишок.
* Черен шоколад.
* Малини.
Шоколадът също притежава надеждни антиоксидантни свойства
Снимка: Getty/Guliver

* Ягоди.
* Сливи.
* Зелени и червени ябълки.
* Американски орех.
* Череши.
* Варени червени картофи.
* Броколи.
* Спанак.
* Червени чушки.
* Червено грозде.
* Домати.
* Чесън.
* Моркови.
* Брюкселско зеле.

Според последни данни с всеки изминал ден средното съдържание на антиоксидантите в нашето хранене става все по-недостатъчно. Ето защо допълването им започва да се превръща в необходимост, като се има предвид замърсената околна среда, недостатъчния сън, стреса, липсата на физическа активност, преумората, алкохола, цигарите и т.н.



инфо: www.edna.bg

Няма коментари:

Публикуване на коментар