
Соята и лененото семе са изключително богати на фитоестрогени. Ежегодно в стотици проучвания се публикуват сведения за биологичните и фармакологичните ефекти на фитоестрогенните вещества, като антиоксиданти, противовъзпалителни, антиалергични и противотуморни средства, и като субстанции със слабоестрогенно и изразено антиестрогенно действие.
На учените и лекарите отдавна е правело впечатление, че населението от Азиатските страни и Далечния Изток по-рядко боледува от сърдечно-съдови заболявания. Натрупани са и безспорни данни за по-рядко боледуване от остеопороза, както и от симптоми на менопауза при жените.
Не на последно място статистиката сочи, че населението в страни като Китай, Япония, Корея и др., по-рядко боледуват от някои форми на рак, като рак на гърдата, рак на простатата, рак на дебелото черво и рак на мозъка. Това се обяснява с т.н. азиатско хранене, където един човек дневно приема средно 35 мг изофлавони, а в САЩ и западна Европа средната консумация на тези вещества е по-малка от 2 мг дневно. Тези разлики са свързани с консумацията на соя, която е традиционна храна за населението в далечния Изток.

За съжаление през последните години соята е сред най-генно модифицираните храни. Милиони декари със соя растат с чужди гени. Плъхове, хранени с генно модифцирана соя, развиват проблем с делението на чернодробните клетки.
След навлизането на генномодифицираната соя на Британския пазар, алергиите към соята скачат с 50%. Въобще генетичните промени водят до обостряне на алергии. Соята, която се консумира в САЩ, съдържа ген от бактерии. Този ген създава протеин, който никога не е бил част от хранителните продукти на човечството. Процесът на прикачване на чужди гени е променил генетичната структура на соята, разбърквайки генетичния й код. Тази мутация може да доведе до непредсказуеми последствия.
Не случайно последните години излизат зашеметяващи данни за това, че соята може да допринася до развитие на безплодие /във всички изследвания обаче не се уточнява какъв е произхода на соята, която се използва и определено не е органик!/. Например, учените от Кралския университет в Белфаст открили връзка между употребата на соеви храни и качеството на сперматозоидите при мъжете. Измененията понякога били толкова сериозни, че водели до безплодие. През 1997г. учени от Националния център за токсикологични изследвания в САЩ определили, че изофлавоните на соята имат потенциално негативно влияние върху щитовидната жлеза, понижавайки нейния имунитет и потискайки функциите, като по този начин предизвикват или задълбочават хипофункция на жлезата.

Въпреки всички подобни изследвания, агенцията за храните и лекарствата в САЩ /FDA/ заявява, че не съществува опасност при значителна консумация на соя. Фитоестрогените лесно се разграждат в човешкото тяло, не се задържат и не се отлагат.
Нашето мнение за тези противоречиви данни е, че соята е изключително пълноценна храна, когато е органик. Останалото, предлагано на пазара като „соя” е неизвестен продукт на генното инженерство. За съжаление много лесно се слага на документ „негенно модифицирано”, затова имаме доверие единствено на органик-подуктите.
Относно лененото семе, противопоказанията са за свръхчувствителност към продукта, илеус и езофагит, остри чревни заболявания, примерно болест на Крон или улцерозен колит, при стесняване на хранопровода или входа на стомаха, при кожни болести с признаци на инфекция /воднисти рани и загнояване/. Не се препоръчва на деца под 6 години, а деца под 12 години, поради липса на опит не бива да вземат ленено семе при стомашно-чревни възпаления.
Лененото семе съдържа между 0,1 и 1,5% цианид, който се освобождава от цианогенните гликозиди и при високи дози може да предизвика цианидово отравяне. Поради това извличането на слузното вещество от лененото семе трябва да се извършва със заливане със студена вода, понеже при загряване и особено ако лененото семе е смляно или счукано, има опасност от извличане на цианогенните гликозиди.
Муцилагото, извлечено от лененото семе, покрива мукозните мембрани с тънък филм от слузно вещество и по този начин изолира тъканите от химични и физични дразнители, като подпомага възстановяването на възпалените тъкани. Този ефект се постига до 30 мин. след приемане на извлека, а лененото семе може да наруши резорбцията на други лекарства. По тази причина те трябва да се приемат 0.5 до 1 час след лененото семе.
Когато лененото семе не се взема с достатъчно течност, може да се получи преждевременно набъбване и от там запушване на гърлото или хранопровода, с опасност от задушаване. При болки в областта на гърдите, повръщане, затруднено гълтане или дишане след употреба на ленено семе, трябва незабавно да се потърси помощ от лекар.
.jpg)
Здравей Калине
ОтговорИзтриванеПрепоръчвам Ви да направите един Информационен бюлетин за една друга бобова култура под наименованието Лупина(Lupinus)защото внасяте от Италия бисквити сухари и други неща в които е вложен протеин от тази бобова култура.която се явява като заместител на Соевите протеини?ще съм доволен ако ме уведомите за какво става въпрос???????????